Google+ Google+

2015. január 3.

Saksuka


Saksukáról (Shakshouka, שקשוקה) még nem volt szó ezen a blogon, pedig az egyik legjellemzőbb izraeli eledel.

A saksuka kicsit a ratatouille-hoz vagy a lecsóhoz hasonlító, tuniszi eredetű étel, mely alacsony lángon paprikával, paradicsommal és hagymával főtt tojásból készül. Izraelbe az Észak-Afrikából (Marokkó, Tunézia, Algéria, Líbia) bevándorló zsidók hozták, és hamar nagyon népszerű élelmiszerré vált.

Az étel alapja állandó: paradicsom, olívaolaj és tojás, de elkészítése országonként kissé változik. A hagyományos és legismertebb változatában, melyet sok izraeli munkásétkezdében szolgálnak fel, a tojássárgája - mint a tükörtojásban - egészben marad. Egy másik változatban a rántottához hasonlóan a tojást összekeverik.

Izraelben a két legelterjedtebb változat a paradicsom, fokhagyma és fűszer alapú tripoli, valamint az ennek az alapnak hagymával bővített, tunéziai változata. Természetesen az izraeli éttermek rengeteg más változatot is készítenek, mint például a feta sajttal és fűszernövényekkel gazdagított balkáni saksuka, vagy a spenótos saksuka.

Izraelben a saksukát reggelire, vagy vacsorára fogyasztják. Sok kenyérrel szokás enni, szeretik vele mártogatni a tojást és a mártást. Általában abban a tepsiben tálalják, melyben készült, sok helyen 1-2 személyes kis serpenyőket használnak.

Az alábbiakban négy különleges saksuka receptet közlök.

Az első: Tatti ratatouille saksukája

Hozzávalók:
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 piros paprika
  • 2 érett paradicsom
  • 1 padlizsán
  • 1 cukkini
  • 1 pohár paradicsomlé
  • 2 evőkanál méz
  • 100g ricotta fresca
Elkészítés:
  1. Minden hozzávalót apró kockákra vágunk, aztán külön-külön megpirítjuk az egyes összetevőket.
  2. Sóval, borssal fűszerezzük, és egy kis kakukkfüvet teszünk hozzá.
  3. Mindent átteszünk egy tepsibe, paradicsomlét öntünk hozzá, és kis lángon körülbelül 20 percig főzzük.
  4. Rikotát morzsolunk hozzá, beletörjük a tojásokat és addig főzzük, míg kész nem lesz a saksuka.
  5. Hurrá!! :)
Recept: Haaretz
Fotó: Sarit Goffen


További saksuka receptek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...